İç dış parazit aşısı sorunlarının önüne geçmek ve evcil hayvanlarınızın sağlığını korumak için yapılması gereken son derece önemli aşı türüdür. Aşılma programına giriş esnasında uygulanması gereken aşılar olarak nitelendirilen parazit aşıları bir yandan hayvan dostunuzun sağlığını koruduğu gibi sizin ve toplum sağlığının da korunmasında önemlidir.

Kedi ve köpekler için farklı aşılar ile aşı takviminin oluşturularak bu aşıların uygulanması gerekmektedir. İç dış parazit aşısı ile iç organlara veya deri üzerine tutunarak canlıya zarar vere parazitlerin hayat boyu önüne geçilmesi mümkündür. Ancak bunun için belirlenen aşı programına uyulması hayati önem taşır. İç ve parazit belirtileri görülmeden önce önlem almak olası bir sağlık sorunun tetiklenmesini de engelleyecektir.  

iç dış parazit aşısı

İç Dış Parazit Aşısı Ne İşe Yarar?

Kedi ve köpeklerde parazit aşısı son derece önemli bir uygulamadır. Canlıların iç organlarına veya deri üzerinde bölgelere tutunarak yaşamlarını sürdüren parazitler iki grupta incelenmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere iç parazitler iç organlarda barınan ve bu alandan beslenen parazit türlerdir. Dış parazitler ise genelde deri üzerinde, derinin alt katmanında veya tüylerde yer alarak üzerinde yaşadığı canlıya ciddi sağlık sorunlarına kapı aralamaktadır.

İç ve dış parazit aşısı yaptırmak tüm bu zararlı canlıları vücuttan uzaklaştırılarak sağlıklı bir yaşam sunar. Sanıldığının aksine iç ve dış parazit aşıları sadece hayvan sağlığının korunması için değil insan sağlığının da korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü minik dostlarınızın sahip olduğu bu parazitler insan sağlığını da tehdit etmektedir. Bu tip sorunlardan korunmak için evcil hayvanların parazit aşılarının mutlaka yapılması gerekmektedir.

İç Dış Parazit Aşısı Olmazsa Ne Olur?

İç – dış parazit aşısı olmazsa ne olur sorusu özellikle ilk defa evcil hayvan edinen kişilerin yanıt aradığı başlıklarda biridir. İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu sorunlardan korunmak adına mutlaka iç ve dış parazit aşılarının ihmal edilmemesi gerekir.

Parazit aşılarının yanı sıra bir hayvan ile aynı yaşam alanını paylaşırken bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Parazit aşılarının dışında kedi ve köpekler için karma aşılar ile diğer koruyucu ve takviye edici aşı uygulamalarına başvurulması gerekmektedir. Bazı durumlarda parazitlere karşı hap uygulamaları da tercih edilmektedir.

iç dış parazit köpek

Köpeklerde İç Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

Yavru köpeklerde parazit belirtileri çok sık görülmektedir. Bağışlık sistemi daha güçsüz olan bu köpeklerde iç ve dış parazit belirtileri farklı şekilde nüksedebilir. Evcil hayvanlardan insanlara geçen iç parazit türleri (protozoonlar, sporozoalar, sestodlar vb.) başta olmak üzere birçok farklı parazit türü köpeğinizde farklı belirtiler görülmesine neden olacaktır.

Köpeklerde yaygın olarak görülen iç ve dış parazit belirtileri ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Karın bölgesinde şişlik.
  • Şiddetli ishal.
  • Anemi.
  • Kilo kaybı.
  • Deride kızarıklık.
  • Tüy dökme ve tüylerin niteliğinin bozulması.
  • Kaşıntı ve yaralar vb.

Köpeklerde iç ve dış parazit belirtilerinin görülmesi veya şüphelenilmesi halinde uzman bir veteriner hekime başvurulması gerekir. Söz konusu belirtilerin bazıları hayvanlardan insanlara geçen parazitler nedeniyle sizde de görülmeye başlayabilir. Bu nedenle olası bir belirti hissetmeniz halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir.

iç dış parazit kedi

Kedilerde İç Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedi iç parazit belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bunun temel nedeni ise özellikle yavru kedilerin daha duyarlı oldukları protozoa ve bağırsak kurtlarına karşı koruyucu sağlık önlemlerinin alınması gerekir. Kedilerde de iç veya dış parazitlere bağlı olarak görülen başlıca belirtiler evcil hayvanınızın sağlığı kadar sizin ve ailenizin hatta toplum sağlığının da olumsuz etkilemesine neden olabilir.

Kedilerde iç ve dış parazit belirtileri arasında öne çıkanlar kısaca şunlardır:

  • Kanlı dışkılama ve ishal.
  • Anüste şişlik ve kızarıklık.
  • Dışkıda mukus veya oosit varlığının tespit edilmesi.
  • Halsizlik ve karın şişliği.
  • Kusma.
  • Kuru ve kabarmış tüy yapısı vb.

Genelde iç parazitler doğrudan iç organlara etki edeceği için çok daha tehlikeli ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren unsurlar arasında yer almaktadır. Kedilerde iç ve dış parazit aşılarının yaptırılarak önceden önlem alınması son derece önemlidir. İç dış parazit aşısı kedi ve köpeklerde farklı aşı takvimleri belirlenerek uygulanabilir.  

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Kaç Ayda Bir Yapılır?

Kedi iç dış parazit aşısı uygulamak için farklı süreler belirlenmiştir. 1 yaşını doldurmuş kediler için her 3 ayda bir defa iç ve dış parazit aşısının yapılması gerekir. Kedilerde parazit aşı uygulamalarının her 3 ayda bir uygulanması tavsiye edilir. Buna ek olarak diğer birçok farklı aşı uygulamasının da veteriner hekim tarafından belirlenecek program ile uygulanması kedinizin daha sağlıklı ve olası birçok hastalığa karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz.

Aşı uygulamalarında her canlı için farklı etki sürelerinden bahsetmek mümkündür. Kedilerde genellikle 6 – 8 haftalıkken ilk iç parazit aşısının uygulanması gerekmektedir. İlk aşının ihmal edilmesi sonraki dönemde çok daha büyük etkilere yol açabilir. İlk aşılama sonrasında ise düzenli olarak her 3 ayda bir parazit aşılarının uygulanması tavsiye edilmektedir.

Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Kaç Ayda Bir Yapılır?

Köpeklerde iç dış parazit aşısı ilk defa 7 haftalıkken uygulanmalıdır. İlk aşı uygulamasının ardından sonraki gelişim sürecinde ve hayat boyu belirli aralıklarla köpeğinizin bu aşıları olması hayati önem taşır. İlk vurulan aşının ardından yaşına bakılmaksızın köpeğinizin 2 – 3 ayda bir bu aşıları hekimi tarafından belirlenecek aşı takvimine göre vurulması gerekecektir. 

Aşı uygulamasına başvurmak istemeyen kişiler ise parazit hapları yardımıyla da belirli aralıklarla köpeklerinin veya kedilerinin sağlıklarını koruyabilirler. Parazitlere karşı hayvanlarınızın korunması sadece onlar için değil sizin ve aileniz için de hayati önem taşımaktadır.

Kedi ve Köpeklerde İç Parazit Hapı Nasıl Verilir?

Kedi iç parazit hapı tecrübe edinerek zamanla sahipleri tarafından da verilmektedir. Ancak uygulama öncesinde uzman bir veteriner hekime danışarak doğru yöntemi öğrenmeniz ve uygun ilacı kullanmanız gerekir. Temelde basit bir teknikle bu kaplar verilebilir. İşaret parmağınız ve baş parmağınızı üst azı dişin arkasına yerleştirdikten sonra kedinizin başını yukarı kaldırarak boştaki elinizle alt çenesini aşağı hafifçe çekerek hapı aşağı doğru itebilirsiniz. Kedi ve köpeklerde farklı tür haplar ve hayvana göre farklı dozajlarda ilaç uygulanmalıdır. Daha etkili sonuç almak ve düzenli kontrollerini yaptırmak için iç dış parazit uygulamaları için uzman bir veteriner kliniğine gitmeniz tavsiye edilir.

İç Dış Parazit Aşısı Fiyatları Ne Kadar?

Kedi iç dış parazit aşısı fiyatı ile köpeklerde uygulanacak aşı fiyatları farklılık göstermektedir. Görülen hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve rutin işlemlere göre farklı tür fiyatlar belirlenecektir. İlaçların fiyatlarına ve tedavi kapsamına farklı uygulamalara başvurulması fiyatları da etkiler. İç dış parazit aşısı yaptırmak hem hayvanınızın hem de sizin sağlığınızın parazitlere karşı korunmasını sağlayacaktır.

Uyarı: Kedi ve Köpeklerde yasal düzenleme nedeniyle zorunlu hale getirilen mikroçip uygulamasını mutlaka yaptırmanızı öneriyoruz !