Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir. Bu gerçekleşmiyorsa kedinizde kabızlık var demektir. Sevimli dostunuzun neden bu sıkıntıyla karşılaştığını ve ona nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmeye hazır mısınız?

Kedilerde Kabızlık Nedir?

Zor veya seyrek dışkılama, kabızlık adını alır. Başka bir ifade ile kabızlık; dışkının sertleşip kalın bağırsakta ya da rektumda birikmesidir.

Her kedide kabızlık görülebilir ve ara sıra gerçekleşiyorsa bu durum normal kabul edilir. Fakat sık sık tekrarlıyorsa, uzun sürüyorsa, kabızlığa farklı semptomlar da eşlik ediyorsa veteriner desteği almak gerekir.

Neden Olur?

  • Stres : Kediler en hisli, duygusal hayvanların başında gelir. İlgisizlik, yabancı ortamlar, yeni insanlar ve buna benzer faktörler onları strese sokabilir. Kedinin düzenini bozmak da büyük stres yaşatır. Tuvalet kabının yerini değiştirmek buna örnektir. Tuvalet kabının temizlenmemesi de kedinin strese girmesi için yeterli bir sebeptir.

    ‘İkinci beynimiz bağırsaklarımızdır.’ diye bir söz vardır. Bu durum kediler için de geçerlidir. Stres altında olmaları kabızlık problemiyle sonuçlanabilir.

    Aşırı korku hâli de kedilerdeki kabızlığın bir diğer nedenidir.

  • Hareketsizlik: Kediniz sürekli evde ise, fazla dışarıda gezip oynamıyorsa hareketsiz yaşam tarzı kabız olmasına yol açabilir.
  • Mama Değişikliği : Her zamanki yediği mamadan farklı bir mamaya geçmek kedilerde kabızlık sebepleri arasındadır. Mamasını değiştirmeden önce veterineri ile görüşün.
  • Megakolon : Bu rahatsızlık, aşırı kolon genişlemesi olarak da tanımlanır. Bağırsaklar çok fazla gerilir ve sepsis diye bilinen klinik bir tablo ortaya çıkar. Bu ise bakterilerin vücuda yayılması ve zararlı mikroorganizmaların enfeksiyon meydana getirmesi demektir.Her kedinin vücudunda, bakterilerin kana geçişini engelleyen bir bariyer vardır. Megakolon, bu bariyeri ortadan kaldırır ve kediyi hastalıklara karşı savunmasız bir duruma getirir.Böylece kedilerde şiddetli kabızlık oluşturur ve tedavi edilmediği takdirde kedinin hayatına mâl olabilir.
  • Bağırsak Tümörleri : Bu, kedilerde kabızlığa neden olan şeyler listesindeki en nadir görülen durumlardan biridir. Bağırsakta oluşan tümörün tek tedavisi cerrahidir.
  • Yabancı Cisim Yutmak : Kediler kendilerini yalayarak temizleyebilen canlılardır. Bu sırada ister istemez bir miktar tüy yutarlar. Özellikle aşırı tüy döküyorlarsa, vücutlarını yalarken bu tüylerin midesine kaçması daha olasıdır. Tüy yutma olayı uzun tüylü kedi ırklarında daha fazla görülür.

    Öte yandan kediler meraklı hayvanlardır. Oyun oynarken ufak cisimleri yutabilirler ve bu da kabızlık şikâyetine sebebiyet verir.

  • Anüs Çevresinde Keçeleşen Tüyler : Bunlar dışkının çıkacağı yeri kapatır ve kedinin kabızlık yaşamasına neden olur. Bu tüyleri kendiniz temizleyebilir veya bir kedi bakıcısından ya da veterinerden tıraş etmesini isteyebilirsiniz.
  • Nörolojik Rahatsızlıklar : Kedinin beyin ve sinir sisteminde meydana gelen bir hastalık kabızlığa neden olabilir. Fakat bu, kedilerde kabızlık nedenleri olarak pek fazla görülmez.
  • Yanlış Beslenme : Sağlıksız gıdalar veya vitamin-mineral eksiklikleri kedilerde kabızlığa yol açan şeyler içinde önemli bir yer tutar. Kediniz ihtiyacı olan besin maddelerini kâfi miktarda alamıyorsa bağırsakların düzeni bozulur ve bu da kendini kabızlık olarak gösterir. Lif oranı düşük gıdalarla beslenmesi, hep aynı gıdaları tüketmesi kedilerde kabızlık sorunu oluşturur.

Yukarıdakilere ek olarak diğer belirtiler; 

Metobolik Anormallikler Travmatik yaralanmalar Enfeksiyonlar Troid Hastalığı Hipokalsemi

Bazı İlaçlar  Diyabet  Dehidrasyona  Artrit Sinirsel Faktörler 

Kabızlık Belirtileri

Kedilerde kabızlık teşhisi veteriner muayenesi ile mümkündür. Hekim onu eliyle muayene edecek ve gerekiyorsa bağırsak filmi isteyecektir. Böylece kabızlığın nedeni belirlenecek ve bu doğrultuda bir tedavi planı hazırlanacaktır.Ancak kedinizi veteriner hekime götürmeden önce gözlemleyebileceğiniz belirtiler mevcuttur.Bunlar ;

  • 3 gün veya daha uzun bir süredir hiç dışkılamıyor olması
  • Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı duyması
  • Ikınma
  • İshal (Sıvı dışkı, kalın bağırsakta sıkışan sertleşmiş dışkının çevresinden geçerek anüsten dışarı çıkabilir. Böylelikle ishal görülebilir.)
  • Anüs bölgesinde tahriş ve anüs etrafında ödem
  • Ufak, kuru ve sert parçalar hâlinde dışkılaması (Keçi dışkısına benzer şekilde, parça parça kaka yapması)
  • Yürüyüşünün değişmesi, zıplarken zorlanması
  • Dışkılamaktan kaçınma (Tuvalet kabından korkma vb.)
  • Dışkı parçalarında kan gözlemlenmesi

​Kedi Kabızı Nasıl Geçer?

Bu sindirim sorunu, erken teşhis ile kolayca tedavi edilebilir. Fakat ilerlemesi durumunda ölümcül olabilir. O yüzden tedavide geç kalınmamalıdır.İlk yapılması gereken veteriner muayenesi sonucu , hekimin verdiği ilaçları kullanmak olacaktır.Tedavi için kullanılan en sık yöntemler ; 

  • Diyet ayarlanmas
  • İlaç
  • Lavman
  • Ameliyat (Megakolon hastalığına sahip kedilerde kolon bölümünün cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir)

Tedavi seçeneklerinden faydalanmak için size yakın bir veteriner kliniğine (Şişli,Bahçelievler, Güngören Veteriner veya. farklı bir ilçe...) giderek profesyonel bir tedavi alabilirsiniz.

Kedide kolonik tıkanıklık mevcutsa önce vücuttaki su kaybını gidermek için damar içinden sıvı verilir. Hafif tıkanıklıklarda özel bir diyet programı uygulamak sorunun çözümü için yeterli gelebilir. Bu, kedinin beslenme düzeninde lifli gıdalara daha fazla yer açmayı gerektirir.