Tıpkı insanlar gibi kedilerin de devamlı ve düzenli sağlıkları için aşı olmaları gerekir. Aşı, önlenebilir ve bulaşıcı hastalıklar için koruyucu bir güçtür. Kedi aşı takvimi yavruluktan itibaren oluşturulur ve bebekler de olduğu gibi aşı karneleri vardır. Aşıların etkisi ve gücü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle kedi aşı takvimi doğrultusunda gerekli olan uygulamaları yaptırmanız önemlidir.

Kedi aşı takvimi ve aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri beraber inceleyelim!

Kediler Neden Aşı Olmalı?

Aşının gücü ve etkisi, yadsınamaz. Ancak merak ettiniz mi? Kediniz neden aşı oluyor? Yavru kediler, anne sütü ile beslendiği sürece yaklaşık 8 – 12 hafta boyunca doğal bir koruma kalkanının içindedir. Anne sütünden gelen antikorlar, yavru kedileri korur ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlar. Bununla birlikte bazı hastalıklar için anne sütünden gelen antikorlar yetersiz kalabilir veya bazı kediler anne sütü alacak kadar şanslı değildir.

Kedilerin aşı olması, ölümcül hastalıklar karşısında güçlü olmalarını sağlar. Ayrıca sizin ve ailenizin sağlığı için de kedilerin aşı olması önemlidir. Kediniz aşı olduğunda, ilgili hastalık hafif bir düzeyde ilerler ve daha kolay atlatır. Aşı olmayan kedilerin bağışıklık sistemi güçsüzdür ve hastalıklara karşı daha hassas olurlar.

Yavru Kedilerin Aşı Takvimi Nasıl Olmalı?

Yavru bir kedi sahiplendiğinizde hayatınız değişir. Küçük, sevimli ve yumuşak bir kediye sahip olmak sizi çok mutlu edecektir ancak birtakım sorumluluklarınızı göz ardı etmemeniz gerekir. Yavru kedilerin aşı takvimi ve uygulama zamanlarını dikkat etmek sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir.

Yavru kedilerin aşı takvimi ve uygulama zamanları aşağıdaki gibidir:

  • İç Dış Parazit Aşıları: 6 – 8 Hafta (Kedinizi Pirelerden Korumanın En Etkili Yolu)
  • Karma Aşı: 8 – 10 Hafta
  • Lösemi Aşısı: 9 – 11 Hafta
  • Karma Aşı Tekrarı: 10 – 12 Hafta
  • Lösemi Aşısı Tekrarı: 11 – 13 Hafta
  • Kuduz Aşısı: 12 – 14 Hafta

Yavru kediler, bir buçuk aylık olduktan sonra yoğun bir aşı programı içine dahil olur. Anne sütünden gelen antikorların azalmasıyla birlikte kedileriniz, hastalıklara karşı hassastır. Dolayısıyla bu hassaslık, hastalıklara davetiye çıkartır. Yavru kediler, yaklaşık 3 aylık olana kadar iki haftada bir aşı olur.

Kedi aşı takvimi ve uygulamalarına uyum sağlamak önemlidir. Örneğin, parazit aşısı yaptırmadığınız takdirde diğer aşıların etkisi azalacaktır. Parazitler, kedinizin bağışıklık sistemine karşı yoğun bir savaşa girer ve önlenmediği takdirde bağışıklık sistemini güçsüzleştirir.

Yetişkin Kedilerin Aşı Takvimi Nasıl Olmalı?

Kedilerin, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesi için aşıların etkisi yadsınamaz. Yetişkin kediler de tıpkı yavruluk döneminde olduğu gibi aşı olur. Ancak aşıların uygulama sıklıkları daha azdır.

Kediniz bir yaşına girdiğinde artık yetişkin kedi sınıfına dahil olur. Yetişkin kedilerin aşı takvimi, güçlendirici aşı uygulamalarına sahiptir. Aynı zamanda yetişkin kedilerin aşı takvimi tür, yaş, hasta olma sıklığı vb. faktörlere göre farklılık gösterir. Örneğin, sık sık hasta olan kediler için daha sık aşılama yapmak gerekebilir.

Yetişkin kedilerin aşı takvimi için bir yaş itibariyle, bebeklik aşılarının tekrarlanması tavsiye edilir. Sonraki senelerde veteriner hekimin görüşü doğrultusunda aşılar 1 – 3 yıl arayla tekrarlanabilir.

Yetişkin kediler için 2 – 3 arayla iç dış parazit aşısı yaptırmak önemlidir. İç dış parazit aşısı, parazitlerin sebep olduğu hastalıkları engeller. Ayrıca insana bulaşan parazitler için de önleyici bir güce sahiptir. Sık sık dışarı çıkan kediler için ayda 1 parazit aşısı gerekebilir, ev içinde yaşayan kediler için parazit aşısı iki ayda bir tekrarlanmalıdır.

Kediler İçin Uygulanan Aşılar ve Özellikleri

Kediler, lösemi, anemi, felç vb. birçok hastalık yaşayabilir. Bazı hastalıkları tedavi etmek oldukça zordur ve bazı hastalıkların da tedavisi yoktur. Aşı olmak, kedilerin ilgili virüs sebebiyle yaşayacağı hastalığı hafif atlatmasını sağlar. Bununla birlikte her aşı, farklı hastalık için uygulanır:

  • Karma Aşı: Kedi aşı takvimi içinde yer alan ilk aşıdır. Felin CaliciVirus, herpesVirus ve feline panleukopenia virus etkenlerini bulundurur. Solunum yolu enfeksiyonu, kedi nezlesi ve kanlı kedi ishali vb. hastalıklara karşı koruyucudur. Ayrıca mutlaka uygulanması gereken temel aşılar arasında yer alır.
  • Lösemi Aşısı: FeLV virüsüne karşı etkilidir, löseminin kesin bir tedavisi yoktur ancak aşının koruyucu etkisi bulunur. FeLV virüsünün oluşturabileceği hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar.
  • Kuduz Aşısı: Ülkemizde zorunlu olan kedi aşısıdır. Üç aylık olan kedilere uygulanır ve bir yaş itibariyle her sene uygulanması gerekir. Kedinizi ve kedinizin ısırdığı kişileri korumak için yapılır.

Karma aşı, lösemi aşısı ve kuduz aşısı kediler için uygulanması gereken üç temel aşı arasında yer alır. Ayrıca veteriner hekiminizin görüşü doğrultusunda mantar aşısı veya bağışıklık sistemini güçlendiren özel aşılar da uygulanabilir. Aşılar, kediler için kritik ve değerli bir öneme sahiptir bu nedenle özellikle temel aşıların uygulanması tavsiye edilir.

Ev Kedileri İçin Aşı Yaptırmak Gerekli Mi?

Birçok kedi sahibi, kedisinin evde yaşadığını düşünerek aşı yaptırmak konusunda tereddüt yaşıyor. Ancak son derece yanlış bir düşünce olduğunun altını çizmek gerekir. Ev kedileri, dışarı çıkmasa bile sizinle temas ettiği sürece ve yaşamın doğal ilerleyişi dahilinde hasta olur. Hastalıkların etkisini minimuma indirgemek ve bazı hastalıkların da bulaşmasını engellemek için ev kedilerinin aşı olması gerekir.

Ev kedisine aşı yaptırmamak ilerleyen dönemlerde ciddi ve tehlikeli sağlık sorunlarıyla yüzleşmenize sebep olur. Bu nedenle ev kedilerinin aşı olması tavsiye edilir ve gereklidir. Hiç aşı olmayan bir kedi özellikle iç parazit kaynaklı hastalıklarla karşılaşır ve organları zarar görür. İlerleyen dönemlerde tedavi için daha fazla zaman ve maddi kaynak gerekebilir. Ayrıca bazı hastalıklar bulaştığında tedavi yöntemi yoktur.

Ev kedileri için aşı yaptırmak gereklidir ancak kuduz aşısı haricinde bir zorunluluk bulunmaz.

Kedilerde Aşı Sonrası Hangi Yan Etkiler Görülür?

Kedi aşı takvimi uygulamaları sonrasında ciddi ve tehlikeli yan etkiler beklenmez. Bazı kedilerde, aşı sonrası hafif düzeyde stres görülebilir. Ayrıca sadece bazı aşı türlerinde geçerli olmak üzere aşı bölgesinde bir iki günlük ağrı yaşanabiliyor.

Kedilerde aşı sonrası nadiren gelişen yan etkiler:

  • Kusma,
  • İshal,
  • İştah kaybı,
  • Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık.

Yukarıdaki yan etkilerden birini gözlemliyorsanız veya kedinizin davranışlarında olağandışı bir durum varsa veteriner hekiminizle iletişime geçebilirsiniz.

Aşılama Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kedi aşı takvimi uygulamaları sonrasında kedinizin sağlığını korumak için birkaç farklı önlem almanız gerekebilir. Öncelikle kediniz, aşı sonrasında huysuzlandıysa veya streslendiyse onunla sakince konuşabilir ve sevebilirsiniz. Öte yandan aşı sonrasında üç gün boyunca yıkamamanız tavsiye edilir.

Aşının etki etmesi ve antikor üretiminin başlaması bir hafta on günü bulabilir. Dolayısıyla özellikle yavru kedileri aşı günü ve sonraki birkaç günde dışarı çıkarmamanız önemlidir. Olası bir risk, yavru kedinizin hastalanmasına sebep olabilir.

Kedi sahiplerinin aşı sonrası ve öncesinde bilinçli davranması, olası birçok sorunu engelleyecektir. Aynı zamanda veteriner hekiminizle iletişimde kalarak kedinizin aşı takvimi için en doğru zamanları belirleyebilirsiniz. Aşı tarihinin gecikmemesi, aşının etkisini tam olarak görmek için önemlidir.

Aşıya gittiğiniz klinikte diğer kedilerle temas olması halinde kedi çantasını dezenfekte etmeniz önemlidir.