Kedilerde kulak uyuzu, ‘Otodectes cynotis’ diye adlandırılır. Köpeklerde de gözlemlenir. Yavru kedilerde sık gözlemlenir. Fakat kedilerin her yaşta bu hastalığa yakalanma riski vardır. Bir kediden ötekine geçebilir ancak kediden insana bulaşmaz.

kedi kulak uyuzu

Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir?

Yaşam döngüsünü genellikle kulak kanalının içerisinde yaşayarak geçiren ufak parazitlere kulak uyuzu adı verilir. Bunlar kedilerde kaşıntılı ve akıntılı bir hastalık meydana getirir.

Kediniz sık sık başını sallıyor ve kulaklarını kaşıyorsa kulak uyuzu geçiriyor olabilir. Bu parazitler yavru kedileri ve sokak kedilerini daha fazla etkiler. Ancak yetişkin kediler bunlara karşı zaten direnç geliştirmiş olduğu için herhangi bir belirti göstermeden de atlatabilir.

Kedilerde kulak uyuzu hastalığı hayati tehdit etmez. Ancak kedinin yaşam kalitesini büyük oranda azaltır. Bu nedenle tedavisi ihmâl edilmemelidir.

Kediler bu paraziti genellikle, kulak uyuzu hastalığına sahip başka bir hayvanla temas ederek alır. Genç kedilerde bu durum ile daha sık karşılaşılır.

Kulak uyuzu ile ilgili daha fazla bilgi

Nasıl Oluşur?

  • Kulak uyuzları kulak kanalında yaşayarak hayatını sürdürür. Burada yer alan doku sıvılarıyla ve deri döküntüleriyle beslenir. İkincil kulak enfeksiyonuna ve iltihaplanmaya yol açarlar.
  • Bunlar fırsatçı varlıklardır. Hemen belirti vermezler. Bağışıklık sisteminin zayıf, kedinin stresli olduğu bir ânı bekleyerek hastalığı oluştururlar.
  • Parazitler giderek daha da fazla üremeye başlar. Yumurtalarını kulak kanalına bırakırlar.
  • Yumurtadan çıkan bir parazit ortalama 3 hafta içinde yetişkin parazite dönüşür. Bunlar sadece kulaklarda değil, vücutta da bulunabilir. Ciltte kaşıntı ve tahriş meydana getirebilir.
  • Kulak uyuzunu 2 çeşit olarak incelememiz mümkündür.

Kulak Uyuzu Nedenleri

  • Başka hayvanlarla temas
  • Kedinin sık sık dışarıda gezmesi
  • Havasız ortamlarda veya barınak gibi toplu yerlerde yaşaması
  • Gerekli mineralleri, vitaminleri alamadığı için bağışıklığının düşmesi
  • Çatlak oluşumu (Parazitlerin bu çatlaklardan vücuda girmesi daha kolaydır.)
  • Kedinin stres altında olması (Bu durumdaki kediler uyuz hastalığına karşı daha savunmasızdır.)
  • Kedinin yavru döneminde olması

Kulak Uyuzunun Belirtileri Nelerdir?

Kedinizin kulak uyuzu olup olmadığını görünümündeki ve davranışlarındaki değişiklikleri izleyerek rahatlıkla anlayabilirsiniz. Ancak kedide kulak uyuzu parazitleri çoğu zaman çıplak gözle fark edilemeyecek kadar küçük boyutludur.

  • Kaşıntı : Bu rahatsızlık kedinin kulaklarında şiddetlı kaşıntıya sebep olur. Öyle ki, sürekli kaşımaktan dolayı kedinin kulağında cerrahi operasyon gerektirecek kadar yırtık oluşabilir.
  • Kılların Seyrekleşmesi : Uyuzun ve kaşınmanın etkisiyle kulak çevresinde bulunan kıllar giderek seyrekleşmeye başlar. Tüy dökülmeleri gözlemlenir.
  • Sık Sık Kafasını Sallaması : Kediniz başının üzerinde bir şey varmış ve ondan kurtulmak istiyormuş gibi sürekli kafasını sallıyorsa kulak uyuzundan şüphelenmelisiniz. Ayrıca kediniz kulaklarını sürekli bir yerlere sürtme ihtiyacı duyabilir.
  • Tahriş : Kedinin kulaklarını kaşıması da tahrişi giderek artırır. Bu durum kulak çevresinde yaralanmaya ve çiziklere neden olur. Sekonder enfeksiyon ve tahrişler kulak dışında vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir.
  • Kulakta Akıntı : En yaygın semptomlardan birinin de akıntı olduğunu unutmayın. Bu; kahve telvesine benzer, kokulu, balmumu kıvamında, koyu renkli bir akıntıdır.
  • Huzursuzluk : Kulakları devamlı kaşınan bir kedinin huzursuz olmasından daha doğal bir şey yoktur. Bu sorun geçmediği sürece onu rahatlatmak mümkün olmayacaktır.
  • Kulak Kanalında Tıkanma : Patojenler kulak kanalında çoğalarak tıkanıklığa neden olabilir.

​Kulak Uyuzunu Teşhis Etme

1- Kesin tanı koyabilmek için; kedinin kulak akıntısından örnek alınır. Bu numune, laboratuvara götürülerek mikroskop altında incelenir.

2- Örnekte parazite rastlanırsa kedilerde kulak uyuzu teşhisi doğrulanmış olur. Parazitler kimi zaman, kulağı büyüteçle incelerken de fark edilebilir. Bunların görünümü beyaz, küçük lekeler şeklindedir.

3- Kulakta gözlemlenen her akıntı uyuz olarak değerlendirilemez. Bazen bu akıntı enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.

4- Mantar ve bakteri gibi etkenlerin uyuz etkeninden ayırt edilmesi gerekir. Bazı durumlarda ikisi beraber görülebilir. Kulağın görünümü, kedinin hangi enfeksiyonu yaşadığı noktasında belirleyici bir faktördür. Örneğin Miks enfeksiyonlarında akıntı daha yoğundur.

Kedilerde ​Kulak Uyuzu Tedavisi

Kedilerde kulak uyuzu tedavisi için önce kulak, topikal temizleyiciler yardımıyla temizlenir. Bu, uygulanacak ilaçların daha iyi etki etmesini kolaylaştırır. Ayrıca kulaktaki irritasyonu rahatlatır ve parazitlerin bazılarını ortadan kaldırabilir.

Öte yandan veteriner hekim kediye anti-paraziter tedavi uygular. Bu enjeksiyon 2 hafta arayla yapılır. İstenen sonucun alınması bir ayı bulabilir. Krem ve damlalardan da yardım alınabilir.

Tedavide reçeteli veya reçetesiz ilaçlara başvurulabilir. Reçetesiz ilaçların etkisi daha zayıf ve kısa sürelidir.

Bilinçsiz ve bilgisiz yapılan tedavi işlemleri kedinizin ölümüne neden olabilmektedir.Hastalık durumunda minik dostlarımıza iyi bir sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan Petiatri Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.