Yavru köpekler doğdukları andan itibaren anne sütü ile doğal bir bağışıklık kazanırlar fakat bu bağışıklık zamanla yok olduğu için bağışıklığı korumak için aşı uygulamaları gerekmektedir. Köpek aşıları yaygın olan hastalıklara ve ona kalıcı hasarlar bırakabilecek hatta yaşamı tehdit eden virüsleri önlemek amacıyla yapılır.  

Aşı uygulamaları yapılabilmesi için yavru köpeğin ilk olarak Hekim tarafından muayene edilip sağlıklı olduğuna kanaat getirildikten sonra iç ve dış parazitlerden tamamen arındırılmış olması gerekmektedir. 

Parazit uygulamaları: Köpeğin sindirim sisteminde bulunan kancalı kurt, tenya ve şerit gibi iç parazitlerden; bit pire kene gibi dış parazitlerden korumaya yönelik yapılır. Iç parazit yaşam şartlarına göre 2-3 ayda bir yapılırken dış parazit ise aylık yapılmalıdır.
İç ve dış parazit ilaçlamaları yapılmadığında köpeğin bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu yüzden veteriner kliniğinde öncelik olarak parazit uygulamaları ile başlanmalıdır. 

Köpeklerde aşılama

Aşı Takvimi 

İç ve Dış Parazit Aşısı: Beslenme ve yaşadığı ortamdaki parazit yoğunluğuna göre veteriner hekim tavsiyesi ile 2-3 ayda bir tekrarlanmalıdır. 

Karma Aşı  : Köpeklerde sıklıkla görülen bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara yol açan; Distemper  (Gençlik hastalığı), Parvovirus (Kanlı ishal), Canine Adenovius, Canine Parainfluenza Virus ve Leptosirozis dahil 5 farklı hastalık grubuna karşı koruma sağlar. Aşılama 6-8 haftalıktan itibaren başlar,  16 haftalık oluncaya kadar 3-4 hafta aralıklarla devam eder.

Bronşin Aşı(KC Aşısı): Köpeklerde görülen bulaşıcı üst solunum sistemi hastalıklarına sebep olan Bordotella Bronchiseptica adlı bakteri ve Canine Parainfluenza isimli viruse karşı koruma sağlar. 6 haftalıktan itibaren aşılama başlar, 2 doz şeklinde uygulanır. Bağışıklığın devamı için yıllık tekrarlarının uygulanması gerekmektedir. 

Corona Aşısı :  Sindirim sisteminde meydana gelen kanlı-mukuslu ishal, iştahsızlık, yüksek ateş ve kusma gibi semptomlara yol açabilen Canin Coronavirus'e karşı koruma sağlar.  

Lyme Aşısı :  Lyme, kene yoluyla insanlara da bulaşabilen  bir hastalıktır. Mutlaka yapılması gereken bir aşıdır.

Kuduz Aşısı:  Rabies virüsüne karşı koruyuculuğu olan bir aşıdır. 3 aylıktan küçük köpeklere uygulanmaz. Kanunen zorunlu olan bir aşıdır her yıl yapılmalıdır. 

Mantar Aşısı:  Mevsimsel değişiklikler sonucu sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan köpeklere tavsiye edilir genellikle 15 gün arayla iki doz şeklinde uygulanır.

 

  İç-Dış Parazit Aşı Uygulaması
  Karma 1.Doz
  Bronşit (Kc Aşı)
  Corona Virüs Aşı 1. Doz
  Karma Aşı 2.Doz
  Lyme Aşısı 1.Doz
  Kuduz Aşısı
  Corona Virüs Aşısı 2.Doz
  Lyme Aşısı 2.Doz
  Mantar Aşı 1.Doz
  Mantar Aşı 2.Doz

 

Not

Doberman ve Rottwiler gibi bazı köpek ırklarında aşılar bağışıklık oluşturmada yetersiz kalabilir. En az 4 doz karma aşı olunmasını tavsiye ediyoruz. 

Gebe hayvanlarda hekim ihtiyaç duyarsa aşılama önerecektir ancak gerekmedikçe aşılama tavsiye etmiyoruz (iç ve dış parazit dışında). 

Yaşlı köpeklerde aşılama: Ne yazıkki yaşlı çocuklarda aşı yapılmaması gibi yanlış bir kanı var. Özellikle geriatrik hastalarda immunite yavaşladığı için aşılanmaya daha çok dikkat edilmesi gerekiyor. Core aşı olarak adlandırılan (yapılması ilgili otoriler tarafından önerilen) aşıların ileri yaşlarda özenle uygulanmasını tavsiye ediyoruz. 

Köpeğinizin aşılarında eksiklik var ise kliniğimiz ile 0212 662 00 66 numarası üzerinden iletişime geçerek gerekli aşıları yaptırabilirsiniz.Ayrıca iletisim sayfasından form doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.